Κυριακή, 23 Μαρτίου 2014

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΩΣ (23-3-2014) ΚΑΙ ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΠΝΕΥΜΑ
H φονικότερη και μεγαλύτερη μάχη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου: η μάχη του Somme. Στρατιώτες μάχονται έχοντας τοποθετήσει έναν Σταυρό με τον Ιησού για να τους προστατεύει από τις σφαίρες.
 
  Έχω μιλήσει παλαιότερα για τα θαύματα και πόσο συναρπαστικό είναι όταν διαπιστώνεις ότι ο Θεός τα στέλνει με απολύτως ταπεινό τρόπο (για να μας διδάξει κιόλας μέσα από αυτό), με διακριτικότητα και με επιστημονική συνηγορία, επιστρατεύοντας τις δυνάμεις της φύσης (το φως του ήλιου, τον αέρα,..) και με μαεστρία τέτοια ώστε να μας δώσει να καταλάβουμε ότι δεν είναι μαγεία και δεν θα τρομάξουμε, αλλά μόνο θα θαυμάσουμε την αγαπητική του σοφία (εξ ου και ‘‘θαύμα’’). 

Μέλημα δικό μας από κει και μετά να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είναι τυχαίο το κάθε συμβάν και ότι είναι τιμή μας που έχουμε επιλεγεί να συμμετάσχουμε στις ειδοποιήσεις της απανταχού παρουσίας του γιατί αυτό σημαίνει πως μας θέλει κοντά Του και μας έχει εντάξει  στο σχέδιό του για τη σωτηρία του κόσμου.

  Σήμερα, 23 Μαρτίου 2014, το ξυπνητήρι μου θα πρέπει να χτύπησε 5-6 φορές αλλά
εγώ συμπεριέλαβα το τραγουδάκι που ακουγόταν μέσα στο όνειρο που έβλεπα. 
Έτσι έχασα την Ακολουθία της ‘Κυριακής της Σταυροπροσκυνήσεως’ και κατσουφιασμένος έκανα το σταυρό μου πίνοντας λίγο αγιασμό και έφτιαξα καφέ. 

Αυτό που ακολούθησε μετά είναι αυτό που λέμε ‘δεν πήγα στη γιορτή του Κυρίου και ήρθε ο Κύριος σε μένα’. 

Πλησίασα και άνοιξα την μπαλκονόπορτα του σαλονιού και βλέπω ακουμπισμένο στο πάτωμα του μπαλκονιού ένα φυλλάδιο, το φυλλάδιο της ‘‘Φωνής Του Κυρίου’’.  

Το μάτι μου πήγε κατευθείαν στην ημερομηνία. 
Ναι, ήταν το σημερινό. 
Θα το έφερε ο αέρας......Μόνος του;…δεν νομίζω....... γι αυτό λοιπόν μπήκα στη διαδικασία να γράψω τούτα εδώ τα λόγια. 
Κι επίσης, να σημειώσω, ότι δεν σάστισα από το συμβάν. 

Τα τελευταία χρόνια τα αναγνωρίζω έτσι όπως έρχονται και με μια συχνότητα ένα ή δύο το μήνα. 
Τα αναγνωρίζω όσο είμαι εντός της πίστεως, γιατί ειδάλλως δεν θα πρόσεχα τίποτα και θα τα απέδιδα σε συγχρονικότητες του σύμπαντος, νόμους του Μέρφυ και άλλες τέτοιες ανοησίες των ‘‘επιστημονικοφανών’’ και κουτοπόνηρων νεοεποχήτικων τάσεων.

  Από τον υπογράφοντα ‘Αρχιμ. Ε.Τ.’ διαβάζω λοιπόν: 
‘‘ Πλουσιώτατο από συμβολισμούς είναι το σημείο του Σταυρού…Η οριζόντια διάσταση πάνω στην οποία ο Χριστός απλώνει τα χέρια του, σαν να θέλει τρόπον τινά να μας αγκαλιάσει όλους, συμβολίζει την αγάπη προς τον πλησίον. Η κάθετη διάσταση, Τιμία Κεφαλή, κορμός και κάτω άκρα, συμβολίζει την αγάπη του Θεού προς τον άνθρωπο’’.

 ‘‘ Αν λείπει η αγάπη προς τον πλησίον ο άνθρωπος εγκλωβίζεται σε έναν ιδιότυπο μονοφυσιτισμό, ασχολούμενος μόνο με τα ‘‘πνευματικά’’. 

Αν λείπει η αγάπη προς το Θεό, ο άνθρωπος εκκοσμικεύεται και η αγαθοεργία του (ελεημοσύνη) μεταπίπτει σε εργασιοθεραπεία για να ξεπερνάει την πλήξη του ή για να εξογκώνει το αυτοείδωλό του’’. 

‘‘ Το μυστήριο του Σταυρού έχει άπειρο μήκος, ύψος, πλάτος, βάθος… Ο Σταυρός γίνεται η γεωγραφία των οριζόντων μας και μας προσανατολίζει, σαν τότε που μικρά παιδιά στεκόμασταν μπροστά στον χάρτη της Ελλάδος’’ και σε μια πρώτη προσπάθεια των ‘‘τότε’’ δασκάλων μας να μας εισάγουν στην έννοια της Ελληνοορθοδοξίας ‘‘κάνοντας ταυτόχρονα το σταυρό μας, αναφωνούσαμε ‘‘Βορράς, Νότος, Ανατολή, Δύση, προσανατολίστηκα!’’ 

‘‘ Μέσα στην θεία λειτουργία κατεξοχήν ζούμε το μυστήριο του Σταυρού. Όλα μας τον υπενθυμίζουν και σύμφωνα με μια άποψη ανεβαίνουμε στους ουρανούς με ανυψωτικό μηχάνημα τον Σταυρό και σχοινί το Άγιο Πνεύμα, όπου και συναντούμε το Χριστό’’

Το Άγιον Πνεύμα (‘το κύριον, το ζωοποιόν, το εκ του Πατρός εκπορευόμενον’) πολλοί θρησκευόμενοι κάνουν το λάθος να το εκλαμβάνουν ως μία θεολογική έννοια που δεν χρήζει περαιτέρω κατανοήσεως, όμως είναι πολύ περισσότερο από αυτό, είναι κάτι υπαρκτό, είναι οντότης, είναι υπερφυσική δύναμη της οποίας το ‘‘Άκτιστο Φως’’ παρείχε καταγεγραμμένες ενδείξεις Του από την εποχή της Εξόδου ακόμα. 

Έχει ερευνηθεί από επιστήμονες και έχει κάπως συσχετισθεί από αυτούς με ‘πλάσμα χαμηλής θερμικής ενέργειας το οποίο έχει υποτεθεί ότι βρίσκεται μόνο στο εξώτερο διάστημα’. 

Σκεφτείτε λίγο ότι στην αφή του Αγίου φωτός, το Πάσχα στην Ιερουσαλήμ, για αρκετά δευτερόλεπτα, όταν έρθει σε επαφή με το ανθρώπινο δέρμα, δεν έχει καυστική ιδιότητα και μέχρι να γίνει πορτοκαλί, η απόχρωσή του αρχικά είναι λευκή. 

Καθίσταται σαφές ότι πρόκειται περί άλλου είδους ‘‘φλογός’’. 
Φλοξ παρούσα στην Βάπτιση του Χριστού (και στη δική μας), παρούσα στην Πεντηκοστή, στη Μεταμόρφωση στο όρος Θαβώρ, στα Θεοφάνεια, στη Θεία Ευχαριστία. 

Επιλέγει να είναι Παρών και να μας δίδεται συνήθως μόνο μέσα από τα Άγια Μυστήρια της Αγίας Ορθοδόξου Εκκλησίας, και αυτό γιατί έτσι το θέλησε ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός ο οποίος και ουσιαστικά Αυτήν ίδρυσε κατά το Μυστικό Δείπνο.

Υπάρχουν βιντεοσκοπήσεις πιστών (από την εποχή που δεν υπήρχε το Photoshop)  όπου, αν και αόρατες στα ανθρώπινα μάτια, γλώσσες και μπάλλες πύρινες φαίνονται να περνούν ανάμεσα από τα κεφάλια του πλήθους στον Πανάγιο Τάφο. 

Υπάρχουν φωτογραφίες από Ορθόδοξη βάπτιση καθολικής μέχρι τούδε γυναίκας, όπου της βαπτιζομένης δεν διακρίνεται κανένα χαρακτηριστικό, αλλά μέσα στο περίγραμμά της περιλαμβάνεται μόνο ένα εκθαμβωτικό λευκό φως. Και να υπογραμμίσω ότι αυτό έγινε κατ’ επανάληψη σε διαφορετικές και από άλλη γωνία λήψεις. 

Τη φωτογράφιση έκανε μία γυναίκα προσήλυτος στον Ιουδαϊσμό με πατέρα ραβίνο. Η βάπτιση έγινε στην ‘Αγία Τριάδα Αντιοχείας’ Ορθόδοξη Εκκλησία στο Σάντα Φε του Νέου Μεξικό-ΗΠΑ  (https://www.youtube.com/watch?v=FWuN3B36Ieg).

  Ο Χριστός είναι Παρών σε κάθε μας βήμα, μας προστατεύει, μας νουθετεί για να αποκτήσουμε την τελειότητα, φτάνει να έχουμε επιλέξει το δρόμο Του, και αν δεν είχαμε ακόμα γνωρίσει την Ορθοδοξία και γεννιόμαστε κάπου που ο Θεός λέγεται Αλλάχ αλλά είχαμε αγάπη προς τον πλησίον, πάλι, τουλάχιστο την προστασία Του, θα την εισπράτταμε, όπως κι έχει γίνει επανειλημμένως σε πολλές περιπτώσεις. 

Μας ζητά μόνο ένα απλό πράγμα. Σαν το Σίμωνα τον Κυρηναίο να σηκώσουμε κι εμεις λίγο το Σταυρό Του ο οποίος υπήρξε ο βαρύτερος όλων μας. 

Ο δικός μας ο σταυρός όσο διαρκεί σε έναν κόσμο αρετής και αγάπης για τον οποίο είμαστε υπεύθυνοι έχει βάρος ασήμαντο αλλά απαραίτητο, όσο για να περάσουμε Απέναντι. 


Καλό υπόλοιπο Σαρακοστής και Καλό Πάσχα,

Χατζηκώστας Κων/νος                    
      
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Επιπλέον σας τονίζουμε ότι το ιστολόγιο λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.

13 σχόλια:

 1. Κύριε Χατζηκώστα, συγχαρητήρια για το άρθρο σας.
  Είναι φως μέσα στην σκοτεινιά που ζούμε.

  Κυρία Σουφλή, παράκληση να αναρτάτε περισσότερα τέτοια κείμενα. Μας δίνουν δύναμη και ελπίδα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αυτές τις απλές αλήθειες που περιγράφετε στο άρθρο σας κύριε Χατζηκώστα, αν τα βάζαμε στην ψυχή μας, δεν θα είχαμε φτάσει σ' αυτό το σημείο κατάπτωσης ως άνθρωποι και ως λαός.
  Η υλιστική μας κοινωνία, δεν θα μετέτρεπε έναν περήφανο λαό σε δούλους.

  Καλή Σαρακοστή, Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση στις καρδιές μας και στην Ελλάδα μας, Κύριε Χατζηκώστα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Το άρθρο, έχει αγγίξει την μοναδική ΑΛΗΘΕΙΑ. Την ΑΛΗΘΕΙΑ του χριστιανικοόυ δρόμου.
  Μπράβο στον αρθρογράφο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. @κ.Χατζηκώστα................Κωνσταντίνε -επέτρεψε μου τον ενικό-,θεωρώ τιμή μου να σου απευθύνω συγχαρητήρια και την εκτίμηση μου πρός το πρόσωπο σου.Ενισχύεις τη δύναμη που πρέπει να συνοδεύει όλους όσους ελπίζουν στο καλυτερο αύριο,προσθέτοντας το "λιθαράκι" σου στο κτίσμα της ελπίδας του κόσμου και μαζί με τους αξιόλογους αναγνώστες-σχολιαστές αυτής της ιστοσελίδας δείχνεις την αλάνθαστη πορεία της πίστης του χριστιανού......Με συγκίνηση διάβασα την απλότητα της γραφής σου και διέκρινα τη καθαρότητα της σκέψης σου....Με χαροποιεί το γεγονός της επικοινωνίας μας και εύχομαι η διαδρομή σου να συνοδεύεται με την ευλογία του Τιμίου Σταυρού.......

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κάπταιν Γιάννη, σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια,
   όπως επίσης να ευχαριστήσω και τους προηγούμενους ανωνύμους σχολιαστές,
   και τον αναγνώστη 'ΛΕΩΝΙΔΑ' επίσης που λόγω σχολίου του σε άλλη ανάρτηση του ιστολογίου, μού γνωστοποιήθηκε η ύπαρξη του εν λόγω βίντεο στο youtube.
   Το βίντεο αυτό, όπως και κάποια παλιότερα από τον Πανάγιο Τάφο, είναι ο τρίτος λόγος που με οδήγησε να γράψω. Ο πρώτος ήταν το φυλλάδιο (επεισόδιο πέρα για πέρα αληθινό) και ο δεύτερος η φωτογραφία από τον Α΄Π.Πόλεμο.

   Δεν είμαι εγώ που ενισχύω τη δύναμη κάποιων ανθρώπων, όπως γράφεις, είναι η Του Χριστού Σοφία χάρη στην οποία συμβαίνουν όλα στη ζωή μας, και τα ευχάριστα και τα οδυνηρά, πάντως ΔΙΔΑΚΤΙΚΑ.

   Χατζηκώστας Κων/νος

   Διαγραφή
 5. http://olympia.gr/2014/03/23/%CE%B1%CF%83%CF%85%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CF%80%CF%84%CE%B7-%CE%BA%CF%84%CE%B7%CE%BD%CF%89%CE%B4%CE%B9%CE%B1-%CE%B9%CF%83%CE%BB%CE%B1%CE%BC%CE%BF%CF%86%CE%B1%CF%83%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%83-%CF%83/

  Aσυλληπτη κτηνωδία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ωραίο! Κωνσταντίνε νομίζω ότι με αυτό το αρθράκι συγχωρέθηκες για την αμέλειά σου να ξυπνήσεις νωρίς. Νά πώς μετατρέπεται μια ενοχή μας σε έργο ευτυχούς κατάληξης. Ο Αρχηγός μας και Τριαδικός Θεός έχει απίστευτο χιούμορ και ακόμα πιο απίστευτες ιδέες για να μας φέρνει στα ίσα μας!
  Α.Χ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Α.Χ., κατάλαβα ποια είσαι και σε ευχαριστώ πολύ. Στο χρονικό περιθώριο που σε αγχώνει μέχρι να έρθει η ευλογημένη στιγμή, θα δεις που όλα, όχι ''ως εκ θαύματος'', αλλά ''εκ θαύματος'', θα πάνε καλύτερα από ότι φαντάζεσαι.
   -φιλιά-

   Διαγραφή
 7. ΚΑΙΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΙ ΕΣΤΙ "ΘΕΟΣ ΙΣΧΥΡΟΣ, ΕΞΟΥΣΙΑΣΤΗΣ, ΑΡΧΩΝ ΕΙΡΗΝΗΣ.."

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Το Άγιο Πνεύμα,δηλαδή το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδας, να σε φωτίζει πάντα Κωνσταντίνε και το ίδιο και όλους εμάς!!!
  Και αυτό γίνεται με ΜΕΤΑΝΟΙΑ, όπως αυτήν που βίωσες σήμερα.
  Καλό υπόλοιπο Σαρακοστής με τον Σταυρό μας ο καθένας στον ώμο του, για να έχουμε και καλή Ανάσταση!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Αυτος ειναι ο Κυριος...
  μαρτυρησε..για την σωτηρια του ανθρωπου....
  ο λογος του η αληθεια....
  η αγαπη....
  η δικαιωσυνη...
  δεν δηλιασε...στον οχλο και στην χαβρα των ιουδαιων...σε μια κατασταση σαν την σημερινη...
  επικρατουσε η ανομια το ψεμμα η υποκρησια,το σκοταδι της ψυχης και του πνευματος...
  και αυτος ηταν το φως...
  τραβηξε για τον γολγοθα..με τον σταυρο και το αγκαθινο στεφανι..και ακομα τον χλευαζαν...και κανεις παρα μονο ενας του σηκωσε για λιγο τον σταυρο του μαρτυριου...
  εναν γολγοθα περναει ο καθενας...
  αυτος που σημερα μιλαει για την αληθεια την αγαπη....
  την δικαιωσυνη..
  τον χλευαζουν και τον κοροιδευουν....
  μα αν κανει "πισω" τοτε δεν ειναι αξιος να λεγετε ανθρωπος...τοτε προδιδει τον χριστο...
  ..οπως και ο Κυριος μας μεχρι τελους εφτασε...ετσι και εμεις ας ακολουθησουμε το παραδειγμα του...
  οι μερες που ερχοντε...ας υμνησουμε τον θεανθρωπο....
  ας θυμηθουμε τον λογο του...ας ακολουθησουμε το εργο του...
  ας θυμιθουμε την θεικη μας υποσταση...μας εφτιαξε ο πατερας ,καθ εικονα και ομοιωση..
  καλη ανασταση! της ζωης!...του ανθρωπου....ας αναστηθει ο θεανθρωπος...ας αναστηθει η ΕΛΛΑΔΑ...η αμοιρη πατριδα μας! που εδωσε τα παντα και καθε μερα την σταυρωνουν...
  ελενη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Συγχαρητήρια Κωνσταντίνε για το κείμενο σου!!!! Είθε ο Κύριος και Πατέρας μας με τον μαρτυρκό θάνατο και την Ανάστασή του να μας οδηγεί σαν παράδειγμα με δύναμη ενάντια στα πάθη μας...Καλή Λευτεριά λοιπόν από την άρνησή μας για ταπείνωση όπως καλή Λευτεριά και στην πατρίδα μας συναγωνιζόμενοι σε ηρωισμό και μαχητικότητα τους προγόνους μας...Πάντα στην αγκαλιά και με την βοήθεια του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού,της Παναγίας και των Αγίων μας!!!
  Λαμπρινή Μεταξά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Αγαπητέ συνάδελφε Κώστα συγχαρητήρια γιά τις πολύ όμορφες τεκμηριωμένες θεολογικές αλλά και ταυτόχρονα απλές σκέψεις σου. Σου εύχομαι ο θεός να σου δίνει φώτιση να συνεχίσεις. Επίσης θέλω να δώσω συγχαρητηρια και στα ΑΤΤΙΚΑ ΝΕΑ και ειδικά στην εξαίρετη δημοσιογράφο κ.ΠΟΠΗ ΣΟΥΦΛΗ η οποία ξέρει να ξεχωρίζει τα ψυχοφελή κείμενα και να διαθέτεί χώρο στην στήλη της γι΄αυτά !!
  Εύχομαι σε όλους Καλή Σαρακοστή με Μετάνοια ΄κ Ταπείνωση

  ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΜΗΝ ΜΕΝΕΤΕ ΣΙΩΠΗΛΌΙ